The Archimède project is located in the Bercy neighborhood, a district undergoing redevelopment that runs along railways leading to the Gare de Lyon.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

The strategy conceived for the project envisaged greater density along the railway that required only a section of the lot made available.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

The choice of a compact volume liberates the ground level and provides the neighbouring school and surrounding area with an unexpected green space, proof that density is not the enemy of open space.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

The volumes were developed through a process of adjustment to the urban context rather than a formalist or aesthetic approach, and the treatment of each façade derives directly from its orientation.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

Those most exposed to sunlight benefit from a crystalline double skin of vertically pleated printed glass slats which protect the bay windows.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia

To the north, faceted metallic cladding reproduces the radiance and reflections of the glass and wraps the character of changeability and immateriality around the building. Source by Brenac & Gonzalez & Associés.

Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Photo ©Sergio Grazia
Archimède
Site Plan
Archimède
Ground Floor Plan
Archimède
Level 02 /03 Floor Plan
Archimède
Level 04 /05 Floor Plan
Archimède
Level 06 /07 Floor Plan
Archimède
Sections
 

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/05/archimede-brenac-gonzalez-associes.html

Articles connexes

OMA's New Cultural Hub Featuring A Stack Of Green Boxes Opens In Copenhagen

Presse - 7 mai 2018

OMA has completed its new cultural building in Copenhagen, the new home for the Danish Architecture Center (DAC) is comprised of a series of green boxes shifted in different directions.

Dunkerque : Flânerie au sec sous les auvents du boulevard - Le Moniteur

Presse - 26 avr. 2018

"Conçu par l'agence d'architecture lilloise VS-A, les larges auvents ponctueront la déambulation sur le boulevard Alexandre III."

L'Arena du Pays d'Aix superpose ses anneaux en aluminium

Presse - 19 avr. 2018

Pour englober l'Arena du Pays d'Aix d'une enveloppe sophistiquée en bandes à géométrie variable, il a fallu édifier une charpente et une structure secondaire métallique de support complexe permettant de la greffer dessus.